Новини

 
 
 Публикувано на 01.06.2023 година
 
 

Честит 1 юни – Ден на детето!  

История на празнуването на Ден на детето в България

В България 1 юни започва да се празнува като официален празник след указ на цар Борис III през 1927 година. Той наредил Денят на детето да се празнува на втората неделя след празника Великден. През онази година датата на празника се паднала 8-ми май. Специален комитет отговарял за празнуването на деня на детето по онова време. Неин председател е била княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III и дъщеря на цар Фердинанд I.

Когато цар Борис III се оженил за царица Йоана, тя станала патрон на този Ден на детето, а след рождението на нейното дете – княгиня Мария-Луиза Сакскобургготска – за празника на детето били издадени специални марки с облика на малката княгиня.

През 1949 г. 1-ви юни бил обявен за международния ден за защита на децата, като още през следващата 1950 г. той вече се чествал в 51 държави по света.


 
   
Публикувано на 31.05.2023 година
 
 

На 29 и 30 май ЦСОП „Д-р Петър Берон“ бе домакин на партньорска среща по програма Еразъм+, проект „Достъпно дигитално образование за учащи с аутизъм и специални образователни потребности: иновативни решения и повишаване на преподавателската компетентност /ISEC-ADE/“.

На срещата присъстваха университетски преподаватели, учители, представители на родителски организации от Гърция, Северна Македония и Кипър.

Работата на участниците бе свързана с реализирането на свободно достъпна платформа за обучение на учениците със СОП и аутизъм.


 
 
Публикувано на 07.04.2023 година
 

Днес, с учениците в нашия център пресъздадохме атмосферата, която се усеща в българското семейство на най-големия християнски празник Великден.

Пожелаваме на нашите ученици, партньори, родители, учители и приятели светли и споделени празници!

 
   Публикувано на 31.03.2023 година
 

Днес, в ЦСОП „Д-р Петър Берон“ отбелязахме Световния ден за информираност за аутизма – 2 април.

Учениците разбраха повече за света на аутистите и изработиха плакат, с който заявиха своята подкрепа за хората с аутизъм – „Аз съм ти приятел“.

 
   Публикувано на 03.03.2023 година
 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

 
   Публикувано на 01.03.2023 година
 
                                                           
 
                                                БАБА МАРТА БЪРЗАЛА
                                                       
Баба Марта бързала,
Мартенички вързала:
морави, зелени,
бели и червени:
първом на гората –
да листят листата.
И да дойдат всичките:
щъркелите, птичките,
първият певец,
косер хубавец.
После на градините –
да цъфтят гиргините
и латинки алени,
и божури шарени.
Ябълки да зреят,
круши да жълтеят.
А пък на дечицата
върза на ръчицата
мартенички чудни
 
със ресни червени,
да са ранобудни,
да растат засмени.
 
Йордан Стубел
 
 

   
Публикувано на 20.01.2023 година
 

В раздел „За родителите“ е публикувано седмичното разписание за втория учебен срок.


   
Публикувано на 20.01.2023 година
 

Партньорска среща

На 22 декември 2022 год. бе проведена втората партньорска среща на ръководителите по проект: „Developing VR educational tools to support class accommodation and peer-level based learning for students with dyslexia“ в град Сасари, Италия. На нея бе отчетено успешното изпълнението на първта част от работата по проекта – IO1.


   
Публикувано на 20.01.2023 година
 

През изминалата година имахме възможност да преживеем едно вълнуващо събитие – посрещане в ЦСОП „Д-р П. Берон“ на колеги от училища в Бакел – Холандия, Варшава -Полша и Гърция по програма Еразъм+.

Изпълнението на проекта „Happy Mind“ ни обогати с интересни и ползотворни дейности, новости за развитието на професионалните ни комепетенции и нещо, което не се случва често в трескавото ни ежедневие – сърдечно отношение и признателност за работата с нашите учениците!

Благодаря Ви, партньори! Очакваме с нетърпение срещата ни в училището в Турнавос, Гърция!


 
   Публикувано на 23.12.2022 година

Скъпи приятели и колеги,
Коледа е тук, а с нея и надеждите за по-добър свят, повече усмивки, сбъднати мечти, мъдрост и смирение, които да направят живота ни прекрасен!
Весела Коледа!


   Публикувано на 21.12.2022 година
 

Днес учениците от ЦСОП “ Д-р Петър Берон“ написаха и изпратиха своите коледни писма с желания за много подаръци, усмивки и радост до Дядо Коледа.


 
Публикувано на 06.12.2022 година

По традиция на 6. декември – Никулден, учениците от ЦСОП „Д-р Петър Берон “ гр. Видин участваха в омесването и декорирането на никулденски обреден хляб с формата на риба.

С голям интерес изработиха апликации и рисунки.Използваха природни материали, пластелин, отпечатъци с бои и др.Можете да разгледате снимки в ГалериятаТУК.


 
Публикувано на 21.11.2022 година

Днес учениците на ЦСОП „ Д-р Петър Берон” – гр. Видин отбелязаха 21 ноември – ден на християнското семейство.

„Там, където сърцето все ни връща…. там, където гонят се мечтите, където шарен бе света и всичко е възможно… там е семейството – мостчето между вчера и утре! Там в детството е вълшебната приказка – а тя, е безкрайна! В нея Главния герой е детето! Другите са мама, татко, баба и дядо!”


 
Публикувано на 26.09.2022 година
 
 
 
В седмицата от 26.09.2022 година до 01.10.2022г- ЦСОП „Д-р Петър Берон е домакин на дейности по проект Happy Mind Erasmus+ Project.
Повече за събитието може да видите на страницата на проекта във фейсбук  .
 
 

   Публикувано на 19.09.2022 година

 
 
Национална конференция на тема „ Личностно развитие на децата и учениците със СОП и множество увреждания в ЦСОП“
 
През месец септември във Враца се състоя Национална конференция на тема „Личностно развитие на децата и учениците със СОП и множество увреждания в ЦСОП“. В нея взеха участие  Директора на Дирекция „Приобщаващо образование“ към МОН, университетски пререподаватели, представители на РУО – Враца, директори и учители от Центровете за специална образователна подкрепа  и училища в страната, както и много родители и учители.   – Видео  ТУК.

 
Публикувано на 15.09.2022 година
 

Честита нова учебна година, драги ученици, родители, колеги и приятели!!!
Да е спорна, здрава и успешна!


 
Публикувано на 31.05.2022 година
 

Учители и ученици от Училищен център за приобщаващо образование „Александру Роска“ -гр. Лугож, Румъния бяха на петдневно посещение в ЦСОП „Д-р Петър Берон“ – Видин по проект Erasmus+ learning programme for group activities 2021-1-RO01-KA121.

Първия ден беше посветен на представянето на центровете и опознаването на учители и ученици, участващи в проекта. В останалите дни се реализираха различни съвместни дейности.

ЦСОП „Д-р П. Берон“ представи куклен театър – „Червената шапчица“ – една успешна терапия при ученици със СОП.

Вълнуващ беше денят посветен на българския фолклор. Заедно празнувахме и Деня на детето. Ученици и учители от двата центъра пяха и играха български и румънски хора.

С голям интерес протече денят, в който се демонстрираха възможностите на компютърните технологии за обучение и игри. В импровизирана арт работилница, съвместно учениците подредиха фотоалбуми. Участниците в проекта имаха възможността да се насладят на традиционните български ястия и да участват в спортни игри и отдих край река Дунав.

Снимки можете да видите ТУК


   Публикувано на 24.05.2022 година

Честит празник на българската азбука, просвета и култура!


   Публикувано на 13.05.2022 година
 
На добър час, ВИПУСК 2022! Снимки от тържеството можете да видите в Галерията.
 
 

   Публикувано на 04.05.2022 година
 
 
Кът за отдих посреща ученици и гости на ЦСОП!
 
 

   Публикувано на 21.04.2022 година
 
Днес Велики Четвъртък, учениците от ЦСОП „д-р Петър Берон“ се подготвиха за посрещането на Великден и заедно боядисваха яйца под звуците на великденски песни. Пожелаваме на всички весели празнични дни !
Идва този празник весел,
шарени яйца донесъл –
жълти, сини и червени –
всичките ли са за мене?
Ще си избера яйце,
с желязно сърчице,
с черупка като камък
и червено като пламък!
Повече можете да видите на страницата ни във Фейсбук – Великден!
а учениците. Тази нова форма на технология е достатъчен ресурс за подпомагане на учениците с дислексия да преодолеят своите обучителни трудности чрез инструментите за виртуална реалност, които им дават опит, близък до реалния живот.
 

   Публикувано на 19.03.2022 година

Среща на координаторите по проект по програма Еразъм +

През месец февруари се състоя първата среща на координаторите по проект по програма Еразъм +“ Developing VR educational tools to support class accommodation and peer-level based learning for students with dyslexia“

Срещата се състоя  в град Рига, Латвия. Домакини бяха координаторите по проекта  Vesseligas  attistibas skola. Участваха и партньорите от NGO NEST Berlin,  Scuola Paritaria Pitagora – Италия,  Innovation Frontiers IKE –  Гърция и ЦСОП – България.

На срещата бяха взети решения за дейностите по изпълнението на IO1   и всички въпроси, свързани с проектната реализация. Всички участници се обединиха върху значимостта на темата на проекта.

Виртуалната реалност е днешният начин на модерен живот и е включена в работната среда, развлеченията, игрите и т.н. Образователните изследвания доказват, че тя помага за по-добро разбиране и мотивиране на учениците. Тази нова форма на технология е достатъчен ресурс за подпомагане на учениците с дислексия да преодолеят своите обучителни трудности чрез инструментите за виртуална реалност, които им дават опит, близък до реалния живот.

Но използването на технологиите в човешкия живот винаги изисква мерки за безопасност и здравеопазване. Същото правило важи и за VR инструментите в обучението и още повече стриктното и прецизно използване на тази модерна технология е задължително за учениците с дислексия и проблеми с ученето. Има много области на безопасността и здравеопазването на учениците, които трябва да се имат предвид, докато VR инструментите се използват като част от учебния процес.


 

                                                                                     Архив…