Публикувано на 20.01.2023 година

Партньорска среща

На 22 декември 2022 год. бе проведена втората партньорска среща на ръководителите по проект: „Developing VR educational tools to support class accommodation and peer-level based learning for students with dyslexia“ в град Сасари, Италия. На нея бе отчетено успешното изпълнението на първта част от работата по проекта – IO1.

 

 
 
Публикувано на 20.01.2023 година

През изминалата година имахме възможност да преживеем едно вълнуващо събитие – посрещане в ЦСОП „Д-р П. Берон“ на колеги от училища в Бакел – Холандия, Варшава -Полша и Гърция по програма Еразъм+.

Изпълнението на проекта „Happy Mind“ ни обогати с интересни и ползотворни дейности, новости за развитието на професионалните ни комепетенции и нещо, което не се случва често в трескавото ни ежедневие – сърдечно отношение и признателност за работата с нашите учениците!

Благодаря Ви, партньори! Очакваме с нетърпение срещата ни в училището в Турнавос, Гърция!

 
 
Публикувано на 23.12.2022 година

Скъпи приятели и колеги,
Коледа е тук, а с нея и надеждите за по-добър свят, повече усмивки, сбъднати мечти, мъдрост и смирение, които да направят живота ни прекрасен!
Весела Коледа!

 
Публикувано на 21.12.2022 година
 

Днес учениците от ЦСОП “ Д-р Петър Берон“ написаха и изпратиха своите коледни писма с желания за много подаръци, усмивки и радост до Дядо Коледа.

 

 
Публикувано на 06.12.2022 година

По традиция на 6. декември – Никулден, учениците от ЦСОП „Д-р Петър Берон “ гр. Видин участваха в омесването и декорирането на никулденски обреден хляб с формата на риба.

С голям интерес изработиха апликации и рисунки.Използваха природни материали, пластелин, отпечатъци с бои и др.Можете да разгледате снимки в ГалериятаТУК.

 
 
Публикувано на 21.11.2022 година

 

Днес учениците на ЦСОП „ Д-р Петър Берон” – гр. Видин отбелязаха 21 ноември – ден на християнското семейство.

„Там, където сърцето все ни връща…. там, където гонят се мечтите, където шарен бе света и всичко е възможно… там е семейството – мостчето между вчера и утре! Там в детството е вълшебната приказка – а тя, е безкрайна! В нея Главния герой е детето! Другите са мама, татко, баба и дядо!”

 
Публикувано на 26.09.2022 година
 
 
В седмицата от 26.09.2022 година до 01.10.2022г- ЦСОП „Д-р Петър Берон е домакин на дейности по проект Happy Mind Erasmus+ Project. 
Повече за събитието може да видите на страницата на проекта във фейсбук 
 
 
 
 
Публикувано на 19.09.2022 година
 
Национална конференция на тема „ Личностно развитие на децата и учениците със СОП и множество увреждания в ЦСОП“
 
През месец септември във Враца се състоя Национална конференция на тема „Личностно развитие на децата и учениците със СОП и множество увреждания в ЦСОП“. В нея взеха участие  Директора на Дирекция „Приобщаващо образование“ към МОН, университетски пререподаватели, представители на РУО – Враца, директори и учители от Центровете за специална образователна подкрепа  и училища в страната, както и много родители и учители.   – Видео  ТУК.
 
 
Публикувано на 15.09.2022 година
 

Честита нова учебна година, драги ученици, родители, колеги и приятели!!!
Да е спорна, здрава и успешна!

 
Публикувано на 31.05.2022 година

Учители и ученици от Училищен център за приобщаващо образование „Александру Роска“ -гр. Лугож, Румъния бяха на петдневно посещение в ЦСОП „Д-р Петър Берон“ – Видин по проект Erasmus+ learning programme for group activities 2021-1-RO01-KA121.

Първия ден беше посветен на представянето на центровете и опознаването на учители и ученици, участващи в проекта. В останалите дни се реализираха различни съвместни дейности.

ЦСОП „Д-р П. Берон“ представи куклен театър – „Червената шапчица“ – една успешна терапия при ученици със СОП.

Вълнуващ беше денят посветен на българския фолклор. Заедно празнувахме и Деня на детето. Ученици и учители от двата центъра пяха и играха български и румънски хора.

С голям интерес протече денят, в който се демонстрираха възможностите на компютърните технологии за обучение и игри. В импровизирана арт работилница, съвместно учениците подредиха фотоалбуми. Участниците в проекта имаха възможността да се насладят на традиционните български ястия и да участват в спортни игри и отдих край река Дунав. 

Снимки можете да видите ТУК

 
 
Публикувано на 24.05.2022 година

Честит празник на българската азбука, просвета и култура!

 
 
Публикувано на 13.05.2022 година
 
На добър час, ВИПУСК 2022! Снимки от тържеството можете да видите в Галерията.
 
 
 
Публикувано на 04.05.2022 година
 
Кът за отдих посреща ученици и гости на ЦСОП! 
 
Публикувано на 21.04.2022 година
 
Днес Велики Четвъртък, учениците от ЦСОП „д-р Петър Берон“ се подготвиха за посрещането на Великден и заедно боядисваха яйца под звуците на великденски песни. Пожелаваме на всички весели празнични дни !
Идва този празник весел,
шарени яйца донесъл –
жълти, сини и червени –
всичките ли са за мене?
Ще си избера яйце,
с желязно сърчице,
с черупка като камък
и червено като пламък!
Повече можете да видите на страницата ни във Фейсбук – Великден!
а учениците. Тази нова форма на технология е достатъчен ресурс за подпомагане на учениците с дислексия да преодолеят своите обучителни трудности чрез инструментите за виртуална реалност, които им дават опит, близък до реалния живот.
 
 
Публикувано на 19.03.2022 година

Среща на координаторите по проект по програма Еразъм +

През месец февруари се състоя първата среща на координаторите по проект по програма Еразъм +“ Developing VR educational tools to support class accommodation and peer-level based learning for students with dyslexia“

Срещата се състоя  в град Рига, Латвия. Домакини бяха координаторите по проекта  Vesseligas  attistibas skola. Участваха и партньорите от NGO NEST Berlin,  Scuola Paritaria Pitagora – Италия,  Innovation Frontiers IKE –  Гърция и ЦСОП – България.

На срещата бяха взети решения за дейностите по изпълнението на IO1   и всички въпроси, свързани с проектната реализация. Всички участници се обединиха върху значимостта на темата на проекта.

Виртуалната реалност е днешният начин на модерен живот и е включена в работната среда, развлеченията, игрите и т.н. Образователните изследвания доказват, че тя помага за по-добро разбиране и мотивиране на учениците. Тази нова форма на технология е достатъчен ресурс за подпомагане на учениците с дислексия да преодолеят своите обучителни трудности чрез инструментите за виртуална реалност, които им дават опит, близък до реалния живот.

Но използването на технологиите в човешкия живот винаги изисква мерки за безопасност и здравеопазване. Същото правило важи и за VR инструментите в обучението и още повече стриктното и прецизно използване на тази модерна технология е задължително за учениците с дислексия и проблеми с ученето. Има много области на безопасността и здравеопазването на учениците, които трябва да се имат предвид, докато VR инструментите се използват като част от учебния процес.

 
 
Публикувано на 18.03.2022 година
 
Днес ЦСОП “ Д-р Петър Берон“ отбеляза своя патронен празник. Чрез викторина учениците си припомниха основните моменти от живота и делото на д-р Петър Берон.
След което последва забавната част…. с пеперуди и цветя тук пристигна пролетта и настъпи веселба. И маскиран всеки мина като приказен герой, и специален стана той. Снимки от празника можете да видите тук!
 
 
 
Публикувано на 02.03.2022 година
 
Днес учениците от ЦСОП ,,Д-р Петър Берон“ – гр. Видин отбелязаха 144 години от обявяването на 3-ти март за Национален празник на България. На този ден е подписан Санстефанския мирен договор.
 
Трети март
На този ден, велик и свят,
възкръсна българският дух отново
и като чист, кристален цвят,
победно звънна българското слово.
Земята на достойни синове,
на Аспарух, Борис и Калоян,
обсебвана от злото векове,
отново гордо и свободно заблестя!
Но тази свобода не беше дар,
за нея Ботев, Левски, Караджата,
и още хилядите знайни и незнайни,
отдадоха живота си в предплата.
Въстанието през април не бе позор,
а паметник за доблест и геройство,
Европа изненадана отвърна взор
от фанатизма на османското войнство.
Със Шипка редом, Перущица и Батак,
блестят със славата на красотата,
не ще обсеби името им свято мрак,
на свобода изстрадана са те цената.
И ненапразно българка една
Априлско знаме със любов уши,
да, Райна Княгиня бе тази жена,
и от нейното знаме свободата се роди!
Кръстина Тодорова
 
Снимки можете да видите в Галерията.
 
 
Публикувано на 01.03.2022 година
 
Честита Баба Марта! Бъдете здрави!
 
Повече снимки от нашия празник – можете да видите в Галерията.
 
 
Публикувано на 24.12.2021 година

Весели коледни и новогодишни празници!

 
Публикувано на 16.11.2021 година
 
Уважаеми родители, във връзка със завръщане на учениците в присъствена форма са направени промени в Разписанието на часовете. На страница За родителите“, раздел Графици“ е публикувано временно разписание. – Може да видите промененото разписание ТУК.
 
 
Публикувано на 15.11.2021 година
 
Уважаеми родители, във връзка със завръщане на учениците в присъствена форма са направени промени в транспортната схема. На страница За родителите“, раздел Графици“ е публикувана временна транспортна схема. – Може да видите транспортната схема ТУК.
 
Публикувано на 15.09.2021 година
 
Драги ученици,
Уважаеми родители
Скъпи колеги,
Преди време се запознах с един чужденец, живеещ във Видин, който се оказа и бивш учител. Разговорихме се за живота в нашата страна. На въпроса ми от какво е бил най-приятно изненадан в България, той отговори, че това било празничното настроение и тази тържественост в деня, когато българите водят децата си на първия учебен ден, уважението, което те показвали към българското училище и българския учител!
Признавам си, че бях изненадана и се почувствах щастлива, че много години подред съм част от този празник!
Скъпи първокласници, скъпи ученици, днес вие сте застанали пред отворените врати на най-вълшебното място в живота ви – училището!
Тук пред вас ще се откриват чудеса: ще почувствате силата на буквите и четмото, магията на числата, ще се върнете назад във времето и ще видите герои, битки, победи, ще се изкачвате по непознати върхове, ще видите чудни земи, ще опознаете света на растенията и животните, ще разберете колко е сложно човешкото тяло, ще научите чудни песни и всичко това, и още много чудеса, които ден след ден ще ви променят и накрая ще ви превънат в силни и добри българи!
Тук ще научите за чудотворството на трите думи: мама, дом и родина! Тях ще прошепвате в най-щастливите и най- самотните си мигове!
Понякога ще ви бъде трудно, но тогава не се страхувайте, идете и хванете ръката на своя учител! Той ще ви преведе през всички препятствия и ще ви помогне да усетите силата си!
На това място ще ще измислите мечтите си! Тях ще следвате по целия си път наречен ЖИВОТ!
По времето на цялото вълшебство до вас ще бъдат вашите родители, вашите роднини и приятели! Те ще ви помагат, защото вече са били на това вълшебно място и познават неговата магия!
Бъдете здрави, усмихвайте се и всеки ден търсете едно истинско съкровище наречено: добър човек! Когато откриете добрия приятел, пазете го, грижете се за него и той ще върви редом до вас завинаги!
На добър час!
А. Йотова – директор ЦСОП – гр. Видин